Waaruit bestaat een osteopatische behandeling?
De werkwijze van de osteopaat gaat in het kort als volgt: eerst een vraaggesprek, dan een onderzoek waaruit een behandelvoorstel volgt. Behandelen en testen wisselen elkaar vervolgens voortdurend af, om te beoordelen of we nog steeds op het goede spoor zitten en of er al voldoende vrijheid verkregen is. Aan het einde van het consult bespreken we of en wanneer een volgende behandeling gewenst is.
Eerste consult
In de eerste afspraak vindt een uitgebreid intakegesprek plaats, waarin je klachten en de voorgeschiedenis helder op een rijtje worden gezet. Er zijn veel factoren die samen klachten kunnen veroorzaken (het principe van “de druppel doet de emmer overlopen”) en een klachtuitlokkende of instandhoudende factor kan jaren geleden ontstaan zijn.
Dan volgt een osteopatisch onderzoek, waarbij ik weefsels met verminderde beweeglijkheid en functieverlies opspoor. Deze zoektocht naar de oorzaak van de gezondheidsklachten staat centraal. Ik kijk naar de beweeglijkheid van het gehele lichaam en niet alleen naar de plek waar de klacht zich voordoet. Daardoor is de oorzaak van een klacht vaak een grote verrassing voor cliënten. Zij zoeken de oorzaak van rugpijn bijvoorbeeld vaak in de spieren (‘mijn houding is niet goed’). Maar meestal reageren spieren slechts op trekkrachten die hun oorzaak elders in het lichaam hebben, bijvoorbeeld bewegingsverlies van de dikke darm of andere buikorganen door verklevingen.
Om de oorzaak van de klacht te vinden, richt een osteopaat zich op alle anatomische systemen waaruit ons lichaam bestaat:
• het pariëtale (bewegingsapparaat; spieren, botten, gewrichten);
• het viscerale (inwendige organen);
• het cranio-sacrale (schedel en wervelkolom met daarin hersenvocht en vliezen).
Vervolgens is de behandeling geheel manueel en gericht op het herstel van weefsel(ont)spanning en beweeglijkheid. Door middel van zachte manipulaties en specifieke weefseltechnieken kan ik diepliggende weefsels behandelen.
Mogelijk geef ik oefeningen en adviezen mee op het gebied van houding, voeding en ontspanning. Dit hangt af van de wensen en mogelijkheden van de cliënt.