Endometriose
In de medische literatuur lopen de schattingen uiteen, maar zo’n 10% van de vrouwen heeft in meer of mindere mate endometriose. Bij vrouwen met een vruchtbaarheidsprobleem stijgt dit percentage naar 25-50%. Wat het lastig maakt, is dat niet iedereen met menstruatieklachten endometriose heeft en dat zo’n 25% van de vrouwen met endometriose zelfs helemaal geen klachten heeft.
Bij endometriose groeien stukjes baarmoederslijmvlies (endometrium), dat normaal gesproken de baarmoeder van binnen bekleedt, buiten de baarmoeder. Dit kan bijvoorbeeld op het buikvlies, de darmen, blaas, eierstokken of op de ligamenten die de baarmoeder op de plek houden. Waarschijnlijk komen deze stukjes endometrium hier terecht doordat ze meegevoerd worden met menstruatiebloed, de verkeerde kant op. In plaats van richting de vagina komt het bloed dan in de eileider terecht en zo in de buikholte. Bij elke menstruatie gaan ook deze stukjes bloeden wat littekenweefsel en inkapseling (cystevorming) tot gevolg kan hebben. Alleen een laparoscopie waarbij een biopt genomen wordt kan uitsluitsel geven of er sprake is van endometriose.
Wat zijn de klachten bij endometriose? Menstruatiepijn, bekkenpijn, pijn bij het vrijen, niet zwanger kunnen geraken, en cyclisch een pijnlijke of moeilijke stoelgang, obstipatie, diarree, winderigheid, maar ook schouderklachten. Deze klachten kunnen door een (aanvullende) osteopathische behandeling worden verlicht. Ben je niet gediend van medicijnen (met name de hormonen kunnen behoorlijk veel bijwerkingen geven) of wens je deze niet te gebruiken om zwanger te kunnen worden, ook dan is osteopathie aan te raden. Endometriose hoeft een zwangerschap niet in de weg staan. De schatting is dat 60-70% van de vrouwen met endometriose vruchtbaar is en spontaan zwanger kan worden. Aan de andere kant kan endometriose nauwelijks klachten geven maar wel een spontane zwangerschap bemoeilijken.