Menstruatieklachten
Veel vrouwen ervaren één of meerdere dagen per maand pijn of ongemak tijdens en/of vlak voor de menstruatie. Rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, labiel voelen en stemmingswisselingen. In onze maatschappij vinden we dit normaal, dat hoort er nou eenmaal bij. Een pijnstiller en je kan weer door, zo wordt gedacht. Er zijn echter oorzaken voor menstruatieklachten aan te wijzen die wel degelijk osteopatisch behandelbaar zijn. Bij de osteopatische behandeling staat voorop dat door de bevrijding van weefsel de doorbloeding en de bezenuwing verbetert (‘afknelling’ wordt verholpen). Daarnaast verbetert het hormonentransport en de afvoer van weefselvloeistof (minder stuwing).

behandeling van de darmen bij menstruatieklachtenDe buik- en bekkenorganen moeten goed langs elkaar heen kunnen glijden om hun functie uit te oefenen. Sommige organen zoals de blaas zitten goed ‘vast’ op hun plaats in bindweefsel, maar bijvoorbeeld baarmoeder en darmen zijn organen die zeer flexibel moeten kunnen bewegen. Bewegingsbeperking van de baarmoeder kan vele oorzaken hebben, die buiten de baarmoeder zelf kunnen liggen (zoals trek via de banden die de baarmoeder op de plek houden en aanhechten op bekken en wervelkolom), maar ook in de baarmoeder zelf (zoals vleesbomen). Osteopatische behandeling bevordert de beweging van de organen.

Door infecties (virussen, bacteriën, schimmels of parasieten) kunnen verklevingen ontstaan. Vrouwen hebben een extra lichaamsopening waar besmetting kan plaatsvinden: via de vagina raken organen in het kleine bekken als baarmoeder, eileiders of eierstokken geïnfecteerd. Bijvoorbeeld door een soa, maar ook wanneer de zuurbalans van de vagina verstoord is of bij verlaagde weerstand. Naast infecties zijn operaties en palpatie van de baarmoederendometriose ook belangrijke oorzaken van verklevingen in buik en bekken. Osteopatische behandeling helpt ook bij verklevingen.

Klik voor meer informatie op: