Behandelmethode: waaruit bestaat een osteopatische behandeling?
Centraal staat de zoektocht naar de oorzaak van gezondheidsklachten. Omdat ik daarbij naar de beweeglijkheid van het gehele lichaam kijk en niet specifiek naar de plek waar de klacht zich voordoet, kan de oorzaak soms verrassend zijn. De oorzaak van rugpijn bijvoorbeeld wordt vaak gezocht in de spieren (‘mijn houding is niet goed’). Meestal reageren spieren slechts op trekkrachten die hun oorzaak elders in het lichaam hebben, bijvoorbeeld bewegingsverlies van de dikke darm of andere buikorganen.
In de eerste afspraak vindt een uitgebreid intakegesprek plaats, waarin je klachten en de voorgeschiedenis helder op een rijtje worden gezet. Er zijn veel factoren die samen klachten kunnen veroorzaken (het principe van “de druppel doet de emmer overlopen”) en een klachtuitlokkende of instandhoudende factor kan jaren geleden ontstaan zijn. Dan volgt een osteopatisch onderzoek, waarbij ik weefsels met verminderde beweeglijkheid en functieverlies opspoor.

Om de oorzaak van de klacht te vinden, richt een osteopaat zich op alle anatomische systemen waaruit ons lichaam bestaat:
•    het pariëtale (bewegingsapparaat; spieren, botten, gewrichten);
•    het viscerale (inwendige organen);
•    het cranio-sacrale (schedel en wervelkolom met daarin hersenvocht en vliezen).

Vervolgens is de behandeling geheel manueel en gericht op het herstel van weefsel(ont)spanning en beweeglijkheid. Door middel van zachte manipulaties en specifieke weefseltechnieken kan ik diepliggende weefsels behandelen.
Mogelijk geef ik oefeningen en adviezen mee op het gebied van houding, voeding en ontspanning. Dit hangt af van de wensen en mogelijkheden van de cliënt.