Moeilijk zwanger, vruchtbaarheidsproblemen
Je hebt een kinderwens, wilt graag zwanger worden maar de zo gewenste zwangerschap blijft uit. Uiteraard is het goed om in het reguliere circuit (zaad- en bloedonderzoek, echo) eerst uit te laten zoeken of er duidelijk aantoonbaar vruchtbaarheidsprobleem is bij man of vrouw. Als er geen medische basis te vinden is voor het moeilijk zwanger worden, kom je daarna al snel terecht in de fertiliteitskliniek. Een reguliere vruchtbaarheidsbehandeling (IUI, IVF of ICSI) gaat gepaard met hormooninjecties. Met name IVF en ICSI zijn invasief, doen veel met het lichaam, leveren stress op en vragen veel van je relatie.

Voordat je hieraan begint zou je kunnen proberen via een osteopatische behandeling de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken om toch op een natuurlijke manier zwanger te worden. Osteopathie kan ook een goede voorbereiding zijn op en bijdragen aan het welslagen van een reguliere vruchtbaarheidsbehandeling.

onderzoek en behandeling van de voorplantingsorganen bij moeilijk zwanger wordenDe volgende factoren, ze liggen voor de hand maar ik noem ze toch, kan osteopathie niet beïnvloeden:

  • Je leeftijd. Hoe ouder de eicel, hoe trager de rijping in de eierstok en hoe minder goed de eicel functioneert bij de bevruchting. Naast verminderde vruchtbaarheid is de kans op een miskraam of afwijking groter bij het stijgen van de leeftijd van de vrouw.
  • De kwaliteit van de zaadcellen. Er moeten voldoende ‘goede’ zaadcellen zijn om de eicel te kunnen bereiken in de eileider.
  • Beschadigd weefsel. Osteopathie stelt het lichaam in staat zijn eigen herstelvermogen optimaal te benutten. Als een schade dusdanig is dat het regeneratievermogen van het lichaam te kort schiet kan daar ook met osteopathie geen verandering in worden gebracht.

Hoe kan osteopathie wel bijdragen aan het bevorderen van een zwangerschap? Het antwoord is dat osteopathie de beweeglijkheid en doorbloeding van het bekkengebied en de daarin liggende organen bevordert.

De beweeglijkheid wordt voor een belangrijk deel beïnvloed door de bindweefselvliezen die de organen omgeven. Tussen deze bindweefselvliezen lopen de aan- en afvoerende bloedvaten. Spanning in zo’n bindweefselvlies stoort de doorbloeding, waardoor de cellen van een orgaan onvoldoende voedingsstoffen krijgen toegediend en hun afvalstoffen niet kwijt kunnen. Ook hormonen kunnen hierdoor het orgaan niet goed bereiken (de baarmoeder bijvoorbeeld) of verlaten. Verder is de beweeglijkheid van het uiteinde van de eileider van belang. Deze gaat op zoek naar de plek waar een rijpe eicel uit de eierstok zal springen. Bij spanning op de ligamenten waar de eierstok en eileider door worden omgeven kan de eicel niet goed opgevangen worden wat zwanger worden lastiger maakt. De voortplantingsorganen moeten zich dus (net als de overige organen in de buikholte) geheel vrij kunnen hypofyse en hypothalamus kunnen een rol spelen bij vruchtbaarheidsproblemenbewegen om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast zijn ook de bijnieren, de hypofyse en de hypothalamus een aandachtsgebied voor osteopathische behandeling ter bevordering van een zwangerschap gezien hun hormoonproductie. Des te regelmatiger de cyclus, des te makkelijker is de ovulatie – het vrijkomen van de eicel – te voorspellen. De hypofyse is de dirigent van de cyclus en is gelegen in een benig holletje in het hoofd, bedekt met bindweefsel. Zowel dit weefsel als het bot is goed behandelbaar met craniale technieken.

Tot slot, osteopathie is een behandeling die voor vrouwen enige schroom kan opwekken omdat het een manuele behandeling is. Bij een zwangerschap bevorderende behandeling is dit mogelijk sterker omdat deze zich op de onderbuik richt. Je krijgt daarom uitvoerige informatie, alle tijd om na te denken, en je houdt te allen tijde zelf de regie over de te volgen weg van onderzoek en manuele behandeling van organen als baarmoeder en eierstokken.