Rouw onvervulde kinderwens

Afscheid nemen

Rouw, diep verdriet, wanhoop, woede, ongeloof, angst. Een proces van grote hoop naar diepe wanhoop dat niet in een enkele stap doorgemaakt kan worden. Zeker als het gaat om zoiets ongrijpbaars als het niet krijgen van kinderen, iets waar je misschien vanzelfsprekend vanuit was gegaan. Maar het leven blijkt onverwacht toch anders te verlopen dan van tevoren uitgestippeld, of gehoopt. Afscheid nemen van een geliefde of iets verliezen zoals je gezondheid is nog een ander proces dan zoiets onvoorstelbaars als dit: je moet afscheid nemen van iets waar je slechts een beeld van had. Het is er nog niet eens geweest, dus waar neem je eigenlijk afscheid van?

Schuldgevoelens

Rouw bij onvervulde kinderwens is een proces van bergen en dalen. Dit kan niet door één persoon of door één therapie oplossen of naar de achtergrond verdwijnen. Het zal stapje voor stapje verwerkt moeten worden, doorleefd, gevoeld. Zeker als er nog een gebeurtenis rondom de kinderwens heeft plaatsgevonden, zoals een miskraam, ziekte of ongeluk, die bijvoorbeeld schuldgevoelens heeft opgeroepen. Vaak vindt bewustwording van een stapje pas plaats als het lichaam deze al gemaakt heeft. Een osteopaat kan helpen zo’n eerste stapje te laten plaatsvinden, in het lichaam. Ik werk zowel in de buik als aan het hoofd, daar waar de emotie huist. Op het moment van de behandeling zelf zal deze veelal pijn en emotie opleveren. Daarna, wanneer vrijheid is bekomen in het weefsel, kan er ontspanning waargenomen worden. Door aan het lichaam te werken kunnen er genezende en accepterende processen plaatsvinden daar waar praten onvoldoende is of zelfs averechts kan werken. Osteopathie kan helpen om niet nog meer vast te komen te zitten in je hoofd. En daardoor voorkomen dat je in een  negatieve spiraal terecht komt.

Begeleiding

Rouw is niet te sturen maar wel te begeleiden. Door een ander, maar ook door jezelf. Door de keuze te maken die hulp te zoeken en er zodoende niet alléén voor te hoeven staan. Want als er ergens nog een taboe ligt, dan is het wel op dit onderwerp. Ik hoop als één van de velen je te kunnen bijstaan in dit proces. Onder de links zijn behandelaren te vinden die je weer op andere manieren verder kunnen helpen op deze moeilijke, maar wel haalbare weg.