Osteopathie en gezond zwanger worden

Als je gezond zwanger wilt worden is het belangrijk om bepaalde leefregels ruim van te voren in acht te gaan nemen. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding en voldoende beweging .  Daarnaast kan osteopathie helpen om zo gezond mogelijk een zwangerschap in te gaan. Osteopathie kan zwanger worden ook bespoedigen.  Met osteopathie creëer je  een zo optimaal mogelijke omgeving om zwanger te worden. Dit wordt in de volgende alinea nader toegelicht.

Fysiologie van de zwangerschap

Zwanger worden is een heel natuurlijk proces, maar er komt lichamelijk gezien heel wat bij kijken. Organen die een rol vervullen bij de zwangerschap en die een osteopaat dan ook zeker zal meenemen in het onderzoek en de behandeling zijn:

De baarmoeder

De baarmoeder is de kraamkamer voor de bevruchte eicel. De baarmoederwand moet de innesteling mogelijk maken. Dit vereist nogal wat voorbereiding. De baarmoederwand moet, onder invloed van hormonen, bijvoorbeeld verdikt worden. Als er onvoldoende hormonen worden geproduceerd of deze bereiken de baarmoeder niet goed, dan komt de innesteling in gevaar.

De eierstokken

Eierstokken zijn de bewaarplaatsen van de eicellen. Elke maand rijpt één eicel uit, die vervolgens bevrucht kan worden. De eierstokken zijn ook de belangrijkste producent van de hormonen die de baarmoederwand stimuleren. Als de eierstokken disfunctioneren kan de hormoonproductie verminderen, met gevolgen voor de voorbereiding van de baarmoeder.

De eileiders

Eileiders transporteren de eicel naar de baarmoeder. Vernauwing van de eileider verslechtert dit transport of maakt dit zelfs onmogelijk. Ook moet de eileider beweeglijk genoeg zijn om naar de plek te bewegen waar de eicel uit de eierstok zal springen. Trek op het bindweefsel rondom de eileider kan deze beweging bemoeilijken.

De bijnieren

Deze produceren hormonen (adrenaline, noradrenaline, cortisol) die invloed hebben op het energieniveau en het afweersysteem.

De hypofyse en hypothalamus

Deze structuren zijn onderdelen van het brein en zijn de grote dirigenten in het hele verhaal. De hypofyse produceert, aangestuurd door de hypothalamus, hormonen (zoals LH en FSH) die de productie van de overige hormonen aansturen. De functie van deze hersendelen staat onder invloed van de dynamiek van de schedel.

Rol van de osteopaat bij zwangerschap

Je kunt beginnen met osteopathie voorafgaand aan de zwangerschap en tijdens de zwangerschap kun je de behandelingen voortzetten. Een osteopaat beïnvloedt een orgaan of structuur vooral door het bindweefsel waarin deze zich bevindt vrij te maken. In dit verbindende weefsel bevinden zich de aan- en afvoerende bloedvaten. Een goede doorbloeding is voor een orgaan nodig om zijn functie goed uit te kunnen voeren. Een goede doorbloeding zorgt ook voor de afvoer en transport van hormonen. Ook is het aan te raden om bepaalde lichamelijke klachten (zoals pijnklachten) al te laten behandelen voorafgaand aan de zwangerschap. Klachten kunnen soms verdwijnen tijdens een zwangerschap, maar ze kunnen soms ook verergeren. Dit heeft te maken met hormonale veranderingen  en belasting door verandering van houding.