Gezond zwanger worden
Mocht je dit lezen op het moment dat je graag zwanger wilt worden dan is het belangrijk je te realiseren dat nu het moment is om bepaalde leefregels in acht te nemen. Op het gebied van voeding en beweging valt veel te winnen om zo gezond mogelijk een zwangerschap in te gaan. Om een zwangerschap te bespoedigen en om ook voor het kind een zo optimaal mogelijke omgeving te creëren wordt ook osteopathie aangeraden. Dit kan prima tijdens de zwangerschap voortgezet worden. Het is raadzaam om klachten, indien mogelijk, al te laten behandelen voorafgaand aan de zwangerschap. (Pijn)klachten kunnen oplossen tijdens een zwangerschap, maar ook verergeren door de (hormonale) belasting en verandering van houding.
Zwanger worden is een heel natuurlijk proces, maar er komt fysiologisch gezien heel wat bij kijken. Organen die een rol vervullen bij de zwangerschap en die een osteopaat dan ook zeker zal meenemen in het onderzoek en de behandeling zijn:
De baarmoeder
De baarmoeder is de kraamkamer voor de bevruchte eicel. De baarmoederwand moet de innesteling mogelijk maken. Dit vereist nogal wat voorbereiding. Onder andere moet de baarmoederwand, onder invloed van hormonen, verdikt worden. Als er onvoldoende hormonen worden geproduceerd, of deze bereiken de baarmoeder niet goed, komt de innesteling in gevaar.
De eierstokken
Eierstokken zijn de bewaarplaatsen van de eicellen. Elke maand rijpt één eicel uit, die vervolgens bevrucht kan worden. De eierstokken zijn ook de belangrijkste producent van de hormonen die de baarmoederwand stimuleren. Als de eierstokken disfunctioneren kan de hormoonproductie verminderen, met gevolgen voor de voorbereiding van de baarmoeder.
De eileiders
Zij transporteren de eicel naar de baarmoeder. Vernauwing van de eileider verslechtert dit transport of maakt dit zelfs onmogelijk. Ook moet de eileider beweeglijk genoeg zijn om naar de plek te bewegen waar de eicel uit de eierstok zal springen. Trek op het bindweefsel rondom de eileider kan deze beweging bemoeilijken.
De bijnieren
Deze produceren hormonen (cortisol, testosteron), die invloed hebben op het energieniveau en het afweersysteem.
De hypofyse en hypothalamus
Deze structuren zijn onderdelen van het brein en zijn de grote dirigenten in het hele verhaal. De hypofyse produceert, aangestuurd door de hypothalamus, hormonen (zoals LH en FSH) die de productie van de overige hormonen aansturen. De functie van deze hersendelen staat onder invloed van de dynamiek van de schedel.

Een osteopaat beïnvloedt een orgaan of structuur vooral door het bindweefsel waarin deze zich bevindt vrij te maken. In dit verbindende weefsel bevinden zich de aan- en afvoerende bloedvaten. Een goede doorbloeding is voor een orgaan nodig om zijn functie, de productie van hormonen in het geval van de hypofyse, goed uit te kunnen voeren, maar zorgt vervolgens ook voor de afvoer en transport van die hormonen. Het bloed brengt de hormonen naar de plaats van bestemming.